Trends bij verzekeringsmakelaars: Lokale aanpak blijft, digitalisering wordt must

In tegenstelling tot recente berichten blijft belang van lokale verzekeringsmakelaar groot in België. “Zoals zoveel andere sectoren is ook onze markt aan het evolueren”, bevestigt Kelly Schamphelaere, woordvoerder van de Vlaamse verzekeringsmakelaars. “En dat is een goede zaak: het geeft kansen aan onze makelaars om hun meerwaarde ten opzichte van hun cliënten maximaal uit te spelen.”


MAATSCHAPPELIJK BELANG VAN KLEINE VERZEKERINGSMAKELAARS
Het idee dat de kleine verzekeringsmakelaar zal verdwijnen gaat al een hele tijd mee, maar de cijfers weerleggen dit. Uit een studie van Benthurst uit 2016 blijkt dat de grote meerderheid van de spelers (88%) kleine kantoren zijn met maximum 5 werknemers. Kelly Schamphelaere, woordvoerder van de Vlaamse verzekeringsmakelaars: “Een verklaring voor het sterke aandeel aan kleine spelers is dat zij alle uithoeken van het land en alle lagen van de maatschappij bereiken. Bovendien zien we dat het persoonlijk contact voor veel mensen nog steeds erg belangrijk is, zeker voor een complexe materie als verzekeringen.”

Recent onderzoek van Assuralia bevestigt ook het belang van dat persoonlijk contact in een veranderende wereld. Uit de cijfers blijkt ook dat de verzekeringsmakelaar nog steeds het populairste kanaal is om een verzekering af te sluiten voor de Belg. Voor schadeverzekeringen hebben de makelaars een marktaandeel van 61,3 procent en ook in levensverzekeringen zijn ze de grootste speler met een marktaandeel van 38,6 procent.

In de sector van verzekeringsmakelaars is er, net als in vele andere sectoren, een zekere trend van consolidatie, onder meer onder druk van de toegenomen regulering. Schamphelaere bevestigt ook dat de complexe administratie doorweegt op de makelaars maar dat er vanuit sectorfederatie FVF veel initiatieven zijn. FVF is actief op nationaal en Europees niveau om het administratief kader haalbaar te houden voor de verzekeringsmakelaars.

VERZEKERINGSMAKELAAR 4.0
Om die verzekeringsmakelaar – of hij nu groot of klein is – te ondersteunen bij de veranderingen in de markt, is het belangrijk hen te ondersteunen bij de digitalisering. In dat opzicht werd het concept van de Verzekeringsmakelaar 4.0 in het leven geroepen. Dat is de verzekeringsmakelaar die digital first is, maar waarbij het persoonlijk contact minstens even belangrijk blijft. Onlangs lanceerde de sector de digitale handtekening voor verzekeringscontracten, waarmee het een Europese en Belgische primeur bracht.

Met de lancering bevestigen de verzekeringsmakelaars hun pionierspositie op vlak van innovatie. Voortaan kunnen consumenten vanuit hun zetel verzekeringscontracten elektronisch ondertekenen op een 100% betrouwbare manier. De dienst ‘Portisign on mobile’, beschikbaar in de MyBroker-app garandeert dat er in je verzekeringscontracten geen enkele komma gewijzigd werd na ondertekening.

DE CLERCQ CONSULTING GROUP
Als lokale makelaar in Zuid-Oost-Vlaanderen vervult De Clercq Consulting Group een pioniersrol op het vlak van digitalisatie. Naast een uitgebreide website bieden wij ook een online omgeving aan waar onze klanten hun contracten kunnen raadplegen. De klanten kunnen deze contracten ook raadplegen via de app waar ze tevens de nodige documenten efficiënt en veilig kunnen ondertekenen. In combinatie met onze persoonlijke aanpak en advies op maat voor zelfstandigen en bedrijven fungeert De Clercq Consulting Group als voorbeeld voor de verzekeringsmakelaar 4.0.

Online verzekeringsmakelaar Verzekeringen Zottegem