Veilig en goed verzekerd op de (elektrische) fiets!

Veilig en goed verzekerd op de fiets!

De elektrische fiets is niet meer uit het straatbeeld te denken. Zo is de aankoop van elektrische fietsen de afgelopen jaren vertienvoudigd! Er wordt soms geopperd dat zij wel eens het fileprobleem kunnen oplossen.

De keerzijde is echter dat het aantal ongevallen met elektrische fietsen verdubbeld is. Opletten dus geblazen! Echter toch een ongeluk? Dan bent u beter goed verzekerd!

Hieronder een overzicht van wat u moet weten vóór u een elektrische fiets aankoopt.

Verschillende types

Er bestaan momenteel drie verschillende types van elektrische fietsen. Bij een verkeersongeval met schade aan derden is het belangrijk te weten welke verzekering nodig is bij welk type.

1. Fiets met elektrische hulpmotor met trapondersteuning

Deze fiets met alleen trapondersteuning rijdt max. 25 km/ uur en heeft een vermogen van max. 250W. De elektrische ondersteuning werkt alleen wanneer men trapt. Er is geen minimumleeftijd vereist en er dient geen aparte verzekering te worden afgesloten. De familiale verzekering is dus voldoende. Belangrijk: deze is niet wettelijk verplicht!

Kortom: de fiets wordt beschouwd als een gewone fiets. De fietser wordt dus ook als zwakke weggebruiker gezien. Wanneer men betrokken is bij een ongeval met een motorrijtuig zal men dus altijd vergoed worden voor kledij- en lichamelijke schade, ongeacht men al dan niet in fout is.

2. Gemotoriseerde fiets

De fiets haalt max. een snelheid van 25 km/ uur en heeft een vermogen van max. 1.000W. Hierbij zijn twee mogelijkheden:

 • Enkel trapondersteuning. De minimumleeftijd is 16 jaar. Men heeft geen aparte verzekering nodig. De familiale verzekering volstaat om schade aan derden te betalen.
 • Trapondersteuning en autonome motor. De fiets beweegt zich dus ook voort zonder te trappen. Men dient hier momenteel een BA autoverzekering voor af te sluiten en men moet minstens 16 jaar oud zijn. Eventueel kan deze verplichte BA autoverzekering ook via de familiale verzekering gebeuren.

3. Snelle elektrische fiets (speed pedelec)

De maximumsnelheid van deze fiets is 45 km/ uur en een vermogen van max. 4.000W. Ook hier zijn er twee opties:

 • Enkel trapondersteuning: de familiale verzekering volstaat.
 • Trapondersteuning en autonome motor: een BA autoverzekering is verplicht.

Om met deze fietsen te mogen rijden:

 • moet men steeds minstens 16 jaar oud zijn;
 • heeft men helmplicht;
 • dient men een geldig rijbewijs AM of B op zak te hebben; en
 • is er een inschrijving nodig met een certificaat van overeenstemming (COC).

Belangrijk om te weten is dat de garagefunctie, waardoor de fiets vanzelf 3 à 4 km/uur kan rijden zonder te trappen, er niet voor zorgt dat er een herkwalificatie gebeurt naar ‘hoofddoel trapondersteuning én autonoom’.

Wat bij diefstal, eigen schade of pech?

Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden een verzekering aan tegen diefstal, eigen schade of pech onderweg. Deze is te vergelijken met een omnium voor uw auto: er is een vrijstelling, men houdt rekening met de slijtage van de fiets en de verzekeringspremie wordt bepaald op basis van de waarde van de fiets. Wij helpen u graag bij het zoeken van de juiste verzekeringsformule!

Rijd veilig

Goed verzekerd zijn is één zaak, maar voorkomen is nog steeds beter dan genezen! Verschillende organisaties organiseren daarom cursussen ‘Veilig rijden op een elektrische fiets’. Deze volgen zijn zeker het overwegen waard. De elektrische fiets is namelijk zwaarder en haalt hogere snelheden dan een gewone fiets.

Houd zeker onderstaande tips in het achterhoofd!

 • Stel veel vragen aan de verkoper over de verschillende types en test de fietsen in een rustige straat of niet in het verkeer.
 • Draag altijd een fietshelm! Deze is niet altijd verplicht (wel bij speed pedelec), maar deze halveert het risico op een hoofdletsel bij een val.
 • Vertrek zonder of met lage ondersteuning en steeds in een lage versnelling.
 • Draag een fluohesje en vergroot uw zichtbaarheid. Voor andere weggebruikers is het vaak moeilijk uw snelheid juist in te schatten. Daarnaast maakt u ook geen geluid, zoals een bromfiets of scooter.
 • Rijd defensief.
 • Volg de verkeersregels. Dezelfde regels als voor de gewone fiets zijn van toepassing. Als bestuurder van een speed pedelec gelden de regels van een bromfiets klasse B. Ook zijn er specifieke verkeersborden voor speed pedelecs, deze zijn herkenbaar door de illustratie van een bromfiets met de letter ‘P’ op.

Uw makelaar, uw beste verzekering !

Fietsverzekering elektrische fiets speed pedelec verzekering fietsverzekeringen verzekeringen verzekeringsmakelaar