Schenkbelasting verzekeren? Een concrete case die kan tellen!

Successieplanning lijkt dikwijls een ver-van-mijn-bed show, maar toch kan je met kleine ingrepen een zware erfbelasting vermijden.

Wil je jouw kinderen financieel een duwtje in de rug geven? Dan kan schenken een mogelijkheid zijn. Laat je schenking dan best registreren of niet?

Erven, schenken of verzekeren: we berekenen het voordeel aan de hand van een case.

Jan is geboren op 20/01/1961, en dit jaar dus 60 jaar geworden.
Zijn vermogen bevat naast onroerende goederen, €1.000.000 roerend vermogen, namelijk € 600.000 spaargeld en € 400.000 via een groepsverzekering (oplevering binnen 5 jaar).

Zijn dochters Emma & Marjolein zijn op zoek naar een eigen woning en kunnen wat financiële steun gebruiken. Jan denkt erover na om elk € 100.000 te schenken.

Jan heeft 3 opties:

  1. Jan doet een geregistreerde schenking, en betaalt hiervoor 3% registratierechten =
    Kostprijs: € 6.000
  2. Jan schenkt het geld maar registreert dit niet. Sterft hij binnen de 3 jaar, dan betalen zijn dochters 27% erfbelasting = € 54.000
  3. Jan schenkt het geld, registreert dit niet maar sluit een schenkverzekering af om zich in te dekken voor dit risico. Kostprijs? € 1.042,47

Conclusie: een schenking registreren is dus meer dan 5x zo duur in vergelijking met het niet te registreren en je te verzekeren tegen de potentiële erfbelasting.

Wil je meer weten hierover, of over successieplanning in het algemeen. Neem dan zeker contact op met ons. Wij helpen je graag verder.

Mail ons    Bel ons    Afspraak maken

 

Schenken: registreren of niet? Successieplanning Levensverzekering Zottegem Herzele Geraardsbergen