Verzekering schenkingsrechten

Wanneer je roerende goederen schenkt dan geldt in Vlaanderen de 3-jaar-regel. Als je binnen de 3 jaar na de schenking overlijdt, dan zijn successierechten verschuldigd.

Om dit te vermijden kan je de schenking laten registreren, in dat geval betaal je schenkingsrechten in plaats van successierechten.

Maar er is een alternatief: de schenkingsverzekering

Een schenkingsverzekering is een overlijdensverzekering. De begiftigde (de ontvanger van de schenking) onderschrijft deze polis op het hoofd van de schenker (verzekerde). Als de verzekerde (de schenker) overlijdt binnen de vastgestelde termijn (in dit geval 3 jaar), dan wordt een kapitaal uitgekeerd aan de begunstigde (diegene die de schenking ontvangt) dat overeenstemt met de kosten van de geschatte successierechten. De premie die hiervoor betaald moet worden, komt doorgaans een stuk voordeliger uit dan de successierechten. 

Overweeg je een schenking te registreren? Vraag dan zeker advies over de schenkingsverzekering.

De voordelen

  • Je betaalt geen schenkingsrechten bij registratie want de schenking wordt niet geregistreerd
  • Je betaalt geen successierechten bij overlijden binnen de 3 jaar: de verzekering betaalt deze voor u

Meer info:

https://www.aginsurance.be/Retail/nl/pensioen/schenking/Paginas/schenking.aspx

https://www.nn.be/nl/kapitalevragen/laat-de-schenkingsverzekering-je-successierechten-betalen

Meer info of vragen?

Mail ons    Bel ons    Afspraak maken

Verzekering schenkingsrechten - Verzekering Successie - Successierechten verzekering - Schenkingsverzekering - Verzekeringsmakelaar Zottegem - Herzele - Geraardsbergen Zuid-Oost-Vlaanderen Vlaamse Ardennen Brakel Sint-Lievens-Houtem Oosterzele Lierde Velzeke Balegem Gavere Erpe-Mere Burst Borsbeke Erwetegem Zwalm Oudenaarde Zingem Deinze Nazareth Eke De Pinte Gent Merelbeke Melle Wetteren Wichelen Oost-Vlaanderen Hoe successierechten vermijden? Vlaanderen