VAPZ

Het Vrij Aanvullende Pensioen voor Zelfstandigen of kortweg VAPZ is fiscaal gezien de meest interessante manier om aan pensioensparen te doen voor een zelfstandige of bedrijfsleider.

Fiscaal voordeel tot 63%

U geniet een fiscaal voordeel: uw stortingen zijn aftrekbaar als bedrijfslast, zodat uw fiscaal voordeel gelijk is aan de marginale aanslagvoet.

Bovendien betaalt u ook minder sociale bijdragen waardoor het fiscaal voordeel van een VAPZ kan oplopen tot 63%.

U geniet tevens een héél gunstige eindbelasting bij uitkering op pensioenleeftijd en er is geen premietaks verschuldigd.

Gelimiteerd

Je kan maximaal 8,17% van je netto belastbaar beroepsinkomen storten, met als absoluut maximum € 3.965,77 (2024)

Kies je ook voor de aanvullende waarborgen van het sociale VAPZ, dan is de limiet 9,4% met als absoluut maximum € 4.562,82.

Kies zelf je bijdrage

Je kan reeds een VAPZ afsluiten vanaf 100€/jaar. Op die manier kan je als beginnende zelfstandige toch al een VAPZ contract afsluiten en dit dus niet uit het oog verliezen.

Kapitaal- & rendementsgarantie

De pensioenbijdragen in VAPZ worden verplicht in een Tak21 ondergebracht. Tak 21 is een verzekeringscontract met kapitaals- en rendementsgarantie.

Bijkomende waarborgen

Bent u zelfstandige zonder vennootschap? Dan is het interessant om aan uw contract VAPZ bijkomende waarborgen te koppelen

Bent u zelfstandige met vennootschap? Dan is het interessanter om die waarborgen te koppelen aan uw IPT (aftrekbare kost voor de vennootschap)

Bijkomende pensioenopbouw?

Als zelfstandige kan je bijkomend ook aan pensioenopbouw doen via regulier pensioensparen en POZ (vanaf 1/7/2018). Als bedrijfsleider kan dat eveneens via regulier pensioensparen en IPT.

Gebruik van de VAPZ bij aankoop of verbouwing van een onroerend goed

Tot 90% van het reeds opgebouwde reserve kan als voorschot worden opgenomen voor de aankoop of verbouwing van een onroerend goed in België en Europa.

Praat je hier graag over met een van onze experten?

Geen afspraak, wel een vraag?

Heb je geen afspraak met een van onze experts nodig? We helpen je ook graag met andere vragen. Stuur ons hieronder een bericht en we laten je zo snel mogelijk iets weten.